Jesteśmy tym co jemy, a to co jemy wpływa na nasze zdrowie psychiczne.

Wykład dietetycznyPod takim hasłem odbyła się w siedzibie Stowarzyszenia „Więź” prelekcja na temat wpływu diety na samopoczucie psychiczne, w wykonaniu pani Joanny Preś – psychologa, oraz pani Katarzyny Broszewskiej – dietetyka. Te dwie panie w ramach prowadzonych przez nie badań, chcą ustalić sposób leczenia tak zwanego zespołu metabolicznego, związanego ze schizofrenią. Grupa osób zakwalifikowanych do ich programu otrzyma w pakiecie – badania biochemiczne krwi, dietę dostosowaną indywidualnie do potrzeb pacjenta oraz opiekę psychologiczną.

Zespół metaboliczny jest to zestaw objawów, takich jak: otyłość, podwyższony poziom glukozy we krwi, nadciśnienie, wysoki poziom cholesterolu oraz niski poziom HDL. Jest związany z niewłaściwym odżywianiem, niską aktywnością fizyczną oraz także przyjmowaniem leków psychotropowych, stosowanych w leczeniu schizofrenii. Badania będą miały wgląd w chorobę i umiejętność radzenia sobie ze stresem. W stresie bardzo często objadamy się co jest przyczyna tycia. Mają na celu uzyskanie dobrego samopoczucia, samooceny i samoakceptacji oraz poprawienie wyników badań.

Zdrowa dieta ma wpływ na procesy poznawcze i pamięci, samopoczucie psychiczne, pamięć, zdolność skupienia uwagi i koncentracji. Po 3 miesiącach stosowania diety powiązanego z opieką psychologiczną będzie oceniany ponownie stan zdrowia pacjenta i wpływ na badania biochemiczne.

Osoby chorujące na schizofrenię, u których stwierdza się minimum 3 z pośród pięciu objawów zespołu metabolicznego, do udziału w programie. Jest on dla nich nieodpłatny.